Ljudkonsulter i Kongresshallen

Kongresshallen på Svenska Mässan har idag varit i kontinuerlig drift i över 20 år.

Vi på Soliflex är därför hedrade att ha fått uppdraget att göra det tekniska underlaget för en ny ljudanläggning till denna en av Sveriges största kongress-, konferens – och underhållningslokaler, med plats för 1500 besökare.

Lokalen kan delas upp i tre olika koncentriska sektioner där då den mittre sektionen är den största och yttersektionerna lika stora tillsammans som mittsektionen.

Lokalen har en mycket kort efterklangstid RT60 ?0.7 sek. Detta betyder att lokalen ger möjlighet till en hög taltydlighet och dessutom väl lämpad för live-uppträdanden av modern musik. Här har också ledande svenska och internationella artister framträtt.

Akustikkonsult i samband Kongresshallen bild 1med konstruktionen av lokalen var Niels Jordan från Danmark.

Ljudanläggningen är uppbyggd så att endast hela lokalen eller centrumsektionen kan återge stereofoniskt ljud. I övrigt när det gäller talåtergivning används anläggningen endast i mono för att säkerställa högsta möjliga taltydlighet.

Det vinnande anbudet för leverans av den nya ljudanläggningen gavs av AV1 som levererade L’Acoustics Arcs system till huvudhögtalarna, sam extra aktiva subbasar från RCF. De kompletterande delay- och frontfill högtalarna 5XT respektive 8XTi kommer också från L’Acoustics jämte förstärkarna till systemen.

Styrsystemet som här endast arbetar som matris kommer från BSSKongresshallen bild 2 .

Alla övriga justeringar såsom delay, eq, limitering etc. är gjorda direkt i effektförstärkarnas DSP-enheter.

Systemet är också uppbyggt med s.k. vävning för att inte hela sektioner ska bli tysta vid ett förstärkarbortfall. Anläggningen kan även klara ett bortfall av DSP-enheten utan att ett lägre avbrott ska uppstå.

Uppmätta system data:
Frekvensgång +/- 4 dB, 50 – 16000 Hz

Leq >100 db med max 115 dB

STIPAaverage = 0.71