Riktat ljud för offentliga miljöer

Allt ljud som träffar ej avsedd publik är oljud. Så resonerar det amerikanska företaget Holosonics och har utvecklat en högtalare som kan rikta ljud på ett väldigt extremt sätt, Audio Spotlight. Den är den perfekta lösningen för museum, mässor, gallerier, butiker, digital signage och andra specialprojekt.

Audio Spotlight använder en stråle av ultraljud som en ”virtuell akustisk källa” som möjliggör oöverträffad kontroll av ljuddistribution. Bilden till vänster visar en jämförelse mellan Audio Spotlight och en konventionell högtalare.

Systemet kan som nämnts ovan användas i museum, kontor & visningsrum, digital signage, väntrum, konstinstallationer, annonsering i butik, mässor, bibliotek med flera applikationer.

Audio Spotlight finns i två olika storlekar – 16″ (40 cm) och 24″ (60 cm) och med sin tjocklek på 1cm är den väldigt lätt att installera. Den kan monteras på vägg, i tak eller infälld. Som standard finns den i vitt eller svart, men kan specialmålas på beställning. Formen är kvadratisk men även den kan specialbeställas. Alla system kommer med en processor/förstärkare och kabel så den kan packas upp och börja användas på en gång.

Max ljuduttag @ 1kHz: 85dB, @ 4kHz: 100dB.
Hörbar på upp till 200 meter.

Sound field distribution
Sound field distribution

För den som vill läsa lite mer tekniskt om systemet och direktivitet kan man surfa in här.